Lafema Kertépítő és Szolgáltató Kft. • E-mail cím: info@lafema.hu • Telefon: +36-70-361-8717

Kertpts ntzo rendszerek Kert tervezs Fves terletek

Öntözőrendszerek • parkgondozás • kertépítés a dunántúl egész területén

Növényismertető


 • Nepenthes spp. / Kancsóka fajok  Általános: A nemzetségnek csaknem 120 faja ismert. Változatos méretű és megjelenésű növények. Általában méteres hosszúságúra is megnövő, kapaszkodó száraikon hosszú nyelű levelek fejlődnek. Egyes levelek csúcsi része megnyúlik és kiöblösödve fajra jellemző méretű, színezetű, alakú rovarfogó tartálycsapdát (kancsót) képez, amelynek fedele is van. A levegőben lógó és a talajon növekvő kancsók általában eltérnek egymástól. Kétlakiak, többnyire barnás színű apró virágaik nyúlánk, gyakran bókoló csúcsú virágzatba tömörülnek. A kancsókák között vannak alacsony tengerszint feletti magasságban előforduló melegigényesebb növények és hegyvidékek hűvösebb klímájában honos fajok egyaránt.
  Gyakrabban tartott alföldi fajok: N. rafflesiana, N. bicalcarata, N. mirabilis és N. hirsuta. Könnyebben tartható hegyvidéki fajok: N. alata, N. ventricosa, N. khasiana és N. sanguinea. A dísznövényként talán legelterjedtebb N. alatá-nak sík- és hegyvidéki alakjai is vannak.
  Fényigény: Nyáron a tűző napsütéstől óvjuk, de mindenképpen világos helyen tartsuk a növényeket, mert csak így lesz a kancsóknak szép élénk színe. Télen a lehető legvilágosabb helyen tartsuk. Az alföldi fajok általában érzékenyebbek a közvetlen napsütésre.
  Hőmérséklet: A hegyvidéki fajok számára a nappali 25-28 oC, éjszaka pedig 10-14 oC az ideális. Az alföldi fajok számára nappal 25-35 oC a megfelelő, éjjel pedig 15-18 oC. Ezek általában nem viselik el ha a hőmérséklet 7 oC alá süllyed.
  Öntözés: Közegüket tartsuk nyirkosan, de ne túl nedvesen, mert gyökereik rothadásnak indulhatnak. Két öntözés között hagyjuk közegüket kicsit megszikkadni. Mindig alulról öntözzük őket, vigyázzunk nehogy a kancsókba öntözővíz kerüljön.

Vissza a növényekhez

Öntözőrendszerek • parkgondozás • kertépítés a Dunántúl egész területén

Professzionális weboldal fejlesztés és kivitelezés: BWEBDESIGN - Egyedi honlapkészítés: INTERCISA STUDIO